Nieuwe Sluis past straks in prachtig landschap

1 maart 2018

Het sluizencomplex is naast dat het schepen toegang geeft tot het Kanaal van Gent naar Terneuzen, ook de groene verbinding tussen Terneuzen en het buitengebied. De komende jaren is het tijdelijk een bouwterrein. In de eindsituatie wordt het weer een mooi passend landschap.
Het gehele sluizencomplex heeft een mooi landschap

Bijvoorbeeld door het aanleggen van een vriendelijk bloemrijk graslandschap, met enkele boomgroepen. Dit past ook bij het nautische karakter: overzicht voor veiligheid en windsingels zodat binnenvarende schepen minder wind vangen.

Het sluizencomplex behoudt in de eindsituatie voor fietsers een hoofd- en nevenroute, zodat er bij een open brug doorgefietst kan worden. Ook komt er een aantrekkelijke recreatieve route langs interessante plekken op het sluizencomplex. Langs de route komen zitjes van waar men alle bewegingen van de bruggen, sluizen, schepen, slepers, getij en seizoenen goed kan beleven.

Vakwerken Westsluis

Dezelfde bruggen, maar dan groter
De openstaande bruggen van de sluizen geven al van ver een bekende aanblik. Ook de Nieuwe Sluis heeft basculebruggen. Het draaipunt zit aan de oostkant van de Nieuwe Sluis, dus precies de andere kant op dan de Westsluis. En aangezien de sluis een stuk breder is, worden de bruggen van de Nieuwe Sluis een stuk groter. De constructie bestaat uit vakwerken, zoals bij de Westsluis. Elke sluis binnen het complex heeft een eigen kleurenpalet. Zo is de Oostsluis groen en de Westsluis donkerblauw. De Nieuwe Sluis komt hier qua kleurstelling precies tussenin.

Impressie van bediengebouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Bediengebouw
Naast en parallel aan de Nieuwe Sluis komt ook een nieuw bediengebouw. Dit gebouw wordt een moderne variant van de andere gebouwen die op het sluizencomplex blijven staan. Bovenop het dak komen zonnepanelen.

Foto’s komen uit plannen van de Vlaams Nederlandse Scheldecommissie en aannemerscombinatie Sassevaart. Het gebouw is een impressie en geen definitief ontwerp.