-
Op dit moment zijn er geen werkzaamheden die hinder veroorzaken.
-
Uw schutting plannen? Kijk op www.plantoolterneuzen.eu
Testen met schaalmodel Nieuwe Sluis Terneuzen
Het grote schaalmodel kan het vullen en legen van de sluis simuleren, dit heet nivelleren. De schaal van het sluismodel is 1:31,5. De kolk van de Nieuwe Sluis wordt 452 meter lang, de kolk in het model heeft op deze schaal dus een lengte van 14,4 meter. Het doel van de simulaties is de capaciteit en de werking van het rioolsysteem bekijken waarmee de sluis wordt genivelleerd. Ook onderzoeken ze de nivelleertijden. Hoe lang duurt het om een groot bulkschip dat is afgemeerd in de kolk te schutten. Bij het kiezen van de modelschaal is rekening gehouden met schaalregels, om ervoor te zorgen dat de testen overeenkomen met de werkelijkheid.
Omloopriool
Het nivelleersysteem van de Nieuwe Sluis bestaat uit een rioolsysteem dat zich direct ten westen van de sluis bevindt. Via schuivenhuizen en in- en uitstroommonden is het systeem verbonden met de Buitenhaven en het Kanaal Gent-Terneuzen en via twee grote roosters in de bodem van de kolk met de sluis zelf. De Nieuwe Sluis wordt dus gevuld en geledigd via die roosters in de kolkbodem, vergelijkbaar met de bestaande Westsluis.
Voorbeeld IJmuiden
Net als bij het ontwerp van de Nieuwe Zeesluis van IJmuiden is ervoor gekozen het nivelleersysteem niet alleen met rekenkundige modellen te laten ontwerpen, maar ook met een schaalmodel. Het eerdere schaalmodel van IJmuiden is omgebouwd tot het model van Terneuzen. Met een schaalmodel is het mogelijk om alle stromingsverschijnselen conform de werkelijkheid na te bootsen. Tegelijkertijd kunnen ze de opgewekte krachten op het afgemeerde schip registeren. In de meeste nivelleertesten meren ze een grote bulkcarrier, ook op dezelfde schaal, af in de kolk en meten ze de krachten die door het water op het schip wordt uitgeoefend. Deze krachten mogen in de werkelijkheid niet leiden tot een overschrijding van de toelaatbare krachten in de afmeerlijnen, om te voorkomen dat het schip zich in de kolk teveel verplaatst en de kans uit te sluiten dat de lijnen breken.
Zoet-zout
De Nieuwe Sluis bevindt zich op de overgang van zout water op de Westerschelde naar zoeter water op het Kanaal van Gent-Terneuzen. Daardoor vinden in en bij de sluis dichtheidsstromingen plaats. Daarom voeren ze ook een groot aantal testen uit met zoet water aan de ene kant en zout water aan de andere kant van de sluis.
Definitieve analyse
Naar verwachting zijn de schaalmodeltesten eind oktober afgerond. Daarna voeren ze de definitieve analyses uit en maken ze bij Deltares een rapport. Na de beoordeling kunnen we het ontwerp van het nivelleersysteem van de Nieuwe Sluis definitief maken voor de bouw. Wanneer de Nieuwe Sluis is gebouwd, testen we het werkelijke systeem natuurlijk voorafgaand aan de ingebruikname.