Hei- en trilwerkzaamheden voor oostelijke kolkwand en buitenhoofd Nieuwe Sluis

25 april 2019

Begin mei 2019 starten we met het trillen van de combiwand die de oostelijke kolkwand van de Nieuwe Sluis vormt. Ook beginnen we met het trillen van tijdelijke baggerschermen in het water aan het bouwterrein Zeevaartweg. Deze tijdelijke damwanden zijn nodig om het noordelijk sluishoofd - de plaats van de deuren en brug - te kunnen realiseren.
Heien van damwand

We heien en trillen tussen 7.00 en 19.00 uur. Tot begin juli gaan er 138 palen en 138 planken ongeveer 30 meter de grond in voor de combiwand. Tot de derde week van mei trillen we voor de tijdelijke wand van het buitenhoofd 86 planken ongeveer 12 meter de grond in. In de omgeving staan trillings- en geluidsmeters om de effecten van het werk in de gaten te houden.

Wanden Nieuwe Sluis

Verschillende sluiswanden
De wanden van de sluiskolk moeten weerstand bieden tegen de krachten van de grond naast de sluis op het moment dat de sluis ontgraven is. Ze moeten dus erg sterk zijn en worden tot diep in de grond aangebracht. Waar nu land is, kunnen we diepwanden plaatsen. Deze worden gegraven en geven daardoor minder overlast voor de omgeving. Combiwanden komen op de plaatsen waar nu water is. Deze wanden bestaan uit buispalen en damplanken en moeten we heien en trillen. De buispalen en damplanken voor de oostelijke kolkwand komen met transport over het water naar het bouwterrein.

baggerleiding over de weg

Opspuiten buitenhoofd
Diepwanden kunnen we niet in het water bouwen, want die moeten we graven. Het buitenhoofd is het noordelijk sluishoofd, dus aan de kant van de Middensluis, en bestaat uit diepwanden. Om deze te realiseren, moeten we eerst circa 260.000 kubieke meter grond opspuiten voor de huidige Middensluis. De tijdelijke baggerschermen die we nu gaan trillen, zorgen ervoor dat deze grond op zijn plaats blijft tijdens de werkzaamheden. Om het zand op te spuiten, hebben we de baggerleiding over de weg aangelegd. Door de leiding hoeven er geen zandtransporten over de weg of extra scheepvaart door de sluis. Vanuit de buitenhaven transporteren we het zand vanuit een schip via de baggerleiding naar de juiste plek. Deze werkzaamheden staan gepland vanaf juni.