Opspuiten kistdam dienstenhaven

12 maart 2020

Volgende week arriveert sleephopperzuiger Artevelde wederom in de Buitenhaven West. De komende twee weken vult de hopper de onlangs gerealiseerde kistdam van de dienstenhaven op door te rainbowen. Tussendoor baggert de Artevelde in de Buitenhaven West. De hopper maakt plaats voor passerende scheepvaart om hinder te beperken.
Artevelde rainbowen

Opspuiten en slib baggeren
De Artevelde van 100 meter lang, 20 meter breed en een maximale diepgang van 7 meter is bij eerdere opperswerkzaamheden in Terneuzen ook ingezet. Dit type schip kan met behulp van sterke pompen en motoren waterbodem - oftewel zand en slib – opzuigen, oppersen of afvoeren. Het zand om de kistdam (noordelijke deel van de dienstenhaven) te vullen haalt de hopper op de Noordzee. Het gaat om circa 35.000 m3 zand. Tussendoor zal de Artevelde schoon slib verwijderen in de Buitenhaven West en storten op de Westerschelde in de daarvoor aangewezen vakken.

Dienstenhaven
Er komt een nieuwe dienstenhaven in de West Buitenhaven voor maritieme dienstverleners die direct connectie hebben met het sluizencomplex. Het bouwterrein is vorig jaar ingericht en de nieuwe kade is inmiddels ingetrild. De komende tijd wordt deze verder afgewerkt.