Bodemroosters in de maak

4 juni 2020

​​​​​Het maken van de twee betonnen bodemroosters voor in de sluiskolk van de Nieuwe Sluis is alweer even aan de gang. De bodemroosters dienen voor het omhoog en omlaag brengen van het water in de sluis, gelijk met het waterniveau van ofwel het kanaal ofwel de Westerschelde (nivelleren). Het maken van de roosters doen we in een tijdelijk bouwdok binnenin de toekomstige sluiskolk.
Bodemroosters

De vloeren en wanden van de bodemroosters zijn gereed. Momenteel werken we aan een schuine helling binnenin de bodemroosters, die dient voor een gelijkmatige verdeling van het water tijdens het nivelleren. Tijdens het schutproces van de sluis stroomt water via een omloopriool richting de sluiskolk. De helling in de bodemroosters zorgt ervoor dat het water gelijkmatig de kolk in stroomt.

Tekening bodemrooster

De twee bodemroosters dienen voor het omhoog en omlaag brengen van het water in de sluis.

 Elk bodemrooster is 57 meter lang, 17 meter breed en 5 meter hoog.

Dak
Medio juni 2020 starten we met het dak van beide bodemroosters. Die zien eruit als een grote gatenkaas met 688 ronde openingen met elk een diameter van 30 centimeter, mooi verdeeld in een raster. Ook deze openingen zorgen voor een gelijkmatige doorstroming van het water richting de kolk. Het beton dat voor de hele constructie gebruikt wordt, is speciaal lichtgewicht beton. Dat zorgt voor een besparing in gewicht van 750 ton per bodemrooster, wat nodig is om de bodemroosters drijvend te maken.

Drijven
Medio augustus 2020 is het betonwerk gereed zijn. De gaten in het dak van het bodemrooster dichten we dan - tijdelijk - volledig af. Op die manier ontstaat een afgesloten drijvend caisson dat we medio 2021 gecontroleerd afzinken op de bodem van de sluiskolk.

Op dronebeelden te zien
Al het werk aan de bodemroosters in de komende maanden speelt zich af binnen het bouwterrein. De torenkraan op locatie assisteert tijdens de werkzaamheden door het neerlaten van materiaal in de bouwkuip. Van buitenaf is het werk niet zichtbaar. Wel is de werklocatie, ter hoogte van de sluiskolk, zichtbaar in de periodieke dronebeelden en op foto’s.