Update werk buitenhoofd

20 juli 2021

De betonwerken in beide sluishoofden zijn in volle gang. Vorige maand gaven we een update van het binnenhoofd met de mijlpaal dat alle vloeren zijn gestort. Deze keer focussen we op het buitenhoofd. Bij het buitenhoofd zijn we druk met de opbouw van de wanden. Inmiddels zijn de wanden van de deurkassen en de brugkelder boven de bouwkuip uitgekomen. Vanaf het uitkijkpunt kun je de wanden hierdoor goed zien.
Buitenhoofd

Het hoogste punt van de Nieuwe Sluis ligt nu op 3,72 meter boven NAP. De totale hoogte van de wanden wordt 24,5 meter met een eindniveau van 8 meter boven NAP. Onze werkzaamheden gaan tijdens de bouwvak onverminderd door.

Deurkas

Deurkassen

De betonnen wanden van de deurkassen zijn bijna gereed tot aan de kabelgang. De kabelgang heeft de vorm van een ā€˜Gā€™ en komt bovenaan de wanden van de deurkassen. In de kabelgang komt de rails voor de loop van de bovenrolwagens en loopt een kabel naar het bewegingswerk waarmee de sluisdeuren kunnen openen en sluiten. Als de betonnen wanden gereed zijn, hergebruiken we de bekisting in het binnenhoofd.

Deursponning

Deursponning

De deursponning, het gedeelte waar de deuren tegenaan komen in gesloten stand, begint ook vorm te krijgen. De geplaatste wapening en het reeds gestorte beton geven al duidelijk de contouren van de deursponning aan. Deze betonnen wand wordt ook 24,5 meter hoog, meer dan 53 meter lang en is 4 meter dik.

Rioolschuiven

Inlaatconstructie

Verder werken we aan de wanden van de inlaatconstructie en zijn de frames voor de vier rioolschuiven geplaatst. Deze schuiven kunnen elk een doorgang van 3,60 meter breed en 5,60 meter hoog afsluiten, waardoor de hoeveelheid water in de kolk geregeld kan worden. Er kunnen met gemak vier vrachtwagens naast elkaar door de inlaat rijden, niet dat dat gaat gebeuren. Ook worden op korte termijn de voorbereidingen getroffen voor het dak van de inlaatconstructie.