Mammoetbotten te bekijken

20 juli 2021

De botresten van onder andere een wolharige mammoet, die we hebben gevonden tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis, zijn te bekijken in het Portaal van Vlaanderen. Erik van Merrienboer, burgemeester van de gemeente Terneuzen, opende op dinsdag 20 juli 2021 dit nieuwe onderdeel van de vaste tentoonstelling van het haveninformatiecentrum.
mammoet
Burgemeester van Merrienboer, voorzitter van het Portaal van Vlaanderen Gijs van den Berg en projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen Eric Marteijn onthulden het nieuwe onderdeel van de tentoonstelling
Burgemeester van Merrienboer, voorzitter van het Portaal van Vlaanderen Gijs van den Berg en projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen Eric Marteijn onthulden het nieuwe onderdeel van de tentoonstelling
Burgemeester van Merrienboer

“Al van oudsher is onze relatie met het water belangrijk. De rijke geschiedenis van ons gebied is terug te zien in de vondst van deze eeuwenoude botresten. De bouw van een van de grootste sluizen ter wereld is een attractie op zich. Ik raad iedereen een bezoek aan het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen aan om deze botten te bekijken en alles over de bouw van de Nieuwe Sluis te zien.”

burgemeester van Merrienboer

Tentoonstelling

In de nieuwe kast van de tentoonstelling zijn de botdelen van onder andere een wolharige mammoet, een wolharige neushoorn, een paard en verschillende zeezoogdieren te bekijken. De selectie bestaat uit mooie slagtanden, een atlas: de eerste wervel van een wervelkolom en een kies van een kleine mammoet. De exhibit geeft meer informatie over de periode waarin de dieren hebben geleefd. Op een scherm kunnen bezoekers puzzelen om de gevonden botten naar de juiste plek in het skelet van een mammoet te slepen. Een meetlat naast de kast laat bezoekers zien hoe groot de beesten waren.

Gevonden resten

Bij het uitgraven van de sluishoofden in 2020 is de grote hoeveelheid botresten rond de 18 meter onder NAP gevonden. Tijdens het uitgraven plaatsten we scheppen zand op een grote zeef om brokstukken uit het zand te filteren. Op die zeef zijn de botresten gevonden. De werkgroep Geologie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en een archeoloog van Erfgoed Zeeland namens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben de vondsten vervolgens bekeken en de herkomst van het materiaal vastgesteld. Een aantal geselecteerde stukken is daarna door het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht. Uit dit ouderdomsonderzoek is gebleken dat het botmateriaal van de landzoogdieren uit het Pleistoceen, 42.000 jaar en ouder, komt. Het botmateriaal van de zeezoogdieren is tussen de 15 en 2,5 miljoen jaar oud.

Onthulling nieuwe tentoonstelling

Het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen is in juli en augustus dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Een bezoek aan het informatiecentrum is gratis. Kijk voor meer informatie op www.portaalvanvlaanderen.nl.