Sluizencomplex woensdag 23 maart kwartier niet toegankelijk

21 maart 2022

Op woensdag 23 maart 2022 tussen 12.00 en 14.00 uur is het sluizencomplex een kwartier niet toegankelijk voor het wegverkeer. We gaan op dat moment de westelijke kadewand van de Middensluis ploffen om deze te breken. We adviseren wegverkeer de Sluiskiltunnel te nemen. Het scheepvaartverkeer kan gewoon doorgang vinden.
Linkerwand gaan we als eerste breken
Gebied dat is afgezet tijdens het ploffen

Omgeving niet toegankelijk

Op woensdag 23 maart 2022 gelden uit veiligheidsoverwegingen de volgende maatregelen:

  • het gebied rondom het ploffen is binnen een straal van 200 meter max. 15 minuten afgezet.
  • parkeren op het parkeerterrein van het voormalige gebouw van de Koninklijke Marechaussee is niet toegestaan vanaf 05.00 uur 's morgens tot na het ploffen.
  • het uitkijkpunt is niet toegankelijk de hele morgen tot na het ploffen.

Vanwege de maatregelen raden we het af om naar het sluizencomplex te komen, op afstand is er niets van het ploffen te zien.

 

Zorgvuldige voorbereiding

Het ploffen van de wanden is zorgvuldig voorbereid en voeren we uit met een ervaren springmeester. We hebben een grondige studie en proefschoten uitgevoerd om de juiste hoeveelheid springstof te bepalen. We brengen op verschillende plaatsen in de kolkwand explosieven aan. Deze veroorzaken kleine ploffen. Genoeg om de kolkwand te scheuren, zonder schade te veroorzaken aan de directe omgeving. De wand is ingepakt om alle onderdelen bij elkaar te houden. De ploffen veroorzaken geen grote explosie. Wel kan het kolkwater opspatten van de onderwaterdruk en in de omgeving kan het geluid van de kleine explosies hoorbaar zijn.

 

Oostelijke wand

In de tweede helft van april 2022 is de oostelijke kolkwand aan de beurt. Dit gaat op dezelfde manier. De exacte datum en het tijdstip hiervan delen we tegen die tijd.