Demontage betoncentrale

18 augustus 2022

Het landschap van het bouwterrein gaat weer veranderen. Nu beide sluishoofden onder water staan, is het grootste deel van de betonwerken klaar. We hebben dan geen grote hoeveelheden beton meer nodig en breken daarom de betoncentrales op het bouwterrein af. Vanaf volgende week start de demontage.
Betoncentrale op de landtong zuid
Betoncentrales op de landtong zuid

Legoblokken

We zijn al begonnen met het opruimen van de werkwegen op het bouwterrein Zeevaartweg (landtong zuid). We verwijderen de transportband en de betonnen 'legoblokken', die we gebruiken als opslaglocatie voor het aangevoerde zand. We heffen de stroomvoorziening van de eerste van twee betoncentrales op en starten met de demontage van de eerste betoncentrale.

 

Betoncentrales naar Antwerpen

De demontage van de betoncentrales doen we met behulp van  twee grote hijskranen. Die hijsen de silo’s van hun plaats. De silo’s leggen we vervolgens horizontaal op de aan de landtong aangemeerde beunschepen, die de silo’s afvoeren naar Antwerpen. Daar wordt de betoncentrale weer opgebouwd en ingezet voor een ander project.

 

Invaart Nieuwe Sluis

Als het laatste beton via onze betoncentrale verwerkt is, demonteren we ook de tweede betoncentrale. Daarna halen we de landtong verder leeg en kunnen we de fundering van de betoncentrales, de werkwegen, de stroom, het water en de nutsleidingen verwijderen. Op een later moment verwijderen we de landtong geheel om plaats te maken voor de invaart van de Nieuwe Sluis.

 

Betonwerken gaan door

Ook als de betoncentrales verwijderd zijn, voeren we nog wel (kleinere) betonwerken uit. Daarvoor gebruiken we beton van een lokale leverancier.