Binnenhoofd onderwater zetten

11 augustus 2022

Na het onderwater zetten van het buitenhoofd is het binnenhoofd nu ook gereed om te vullen. Het vullen van het binnenhoofd gaat met een hevelinstallatie die water vanuit het kanaal het binnenhoofd in pompt tot 5 meter onder NAP. Daarvoor is 110.000 kuub water nodig. Het vullen van het binnenhoofd duurt maximaal vier dagen.
Vullen
Het vullen met water door middel van een hevelinstallatie

Voorbereidingen

Voordat gestart kon worden met het vullen van het binnenhoofd hebben we de nodige inspecties uitgevoerd. Ook zetten we, net als bij het buitenhoofd, de holle betonnen ruimtes tussen de deurkassen al vol met water.

 

Werken boven waterpeil gaan door

Nog niet alle werken in het binnenhoofd zijn gereed. We werken nog door aan de technische ruimtes, de brugkelder, de pompkelder en het schuivenhuis, die boven het waterpeil liggen.

 

Verwijderen combiwand binnenhoofd

Als het binnenhoofd gevuld is, starten we met het verwijderen van de schoorstempels en de combiwand tussen de sluiskolk en het binnenhoofd. Dat doen we op dezelfde manier als bij het buitenhoofd. Na het verwijderen van de combiwand verbinden we de betonwerken van de sluiskolk met de betonwerken in de sluishoofden en zijn beide sluishoofden definitief door beton en water met de sluiskolk verbonden.