Doorvaart peilvlet

19 januari 2023

De oplettende voorbijganger kon woensdag 18 januari een vaartuig door de Nieuwe Sluis heen en weer zien varen. Het is niet de eerste keer dat er vaartuigen in de kolk voeren. Maar het is daarmee wel voor het eerst dat er van invaarkanaal tot aan de Middensluis een vaart gemaakt is.
Peilvlet Pinguïn vaart langs de kolkwand van de sluis
Peilvlet Pinguïn vaart langs de kolkwand

Woensdag is peilvlet Pinguïn via de door de kolk van de Nieuwe Sluis gevaren. Onze dames landmeters Aline en Sirien hadden de eer als eerste hun werkzaamheden uit te voeren op het traject, waarbij er geheel door de sluis gevaren kon worden. Zij voerden dieptepeilingen uit in de kolk van de sluis.

Eerder stonden de combiwanden nog tussen kanaal en kolk en kolk en de Middensluis en was een doorvaart nog niet mogelijk. Een gehele doorvaart naar de Westerschelde kan nog niet worden gemaakt. Daarvoor moet de Middensluis in zijn geheel zijn verwijderd en moet de langtong noord nog weggebaggerd worden.

De sluis is nog niet in werking; daarvoor moeten eerst de deuren en bruggen geplaatst worden en operationeel zijn. We verwachten de deuren en bruggen op korte termijn.