Aanvoer baggerleiding cutteroperatie

3 juli 2023

In het najaar starten we met het verwijderen van de landtongen Zuid en Noord. Die maken plaats voor de in- en uitvaart van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Dat doen we met een zogenaamde Cutter Suction Dredger, oftewel snijkopzuiger. Ter voorbereiding leggen we deze zomer alvast de baggerleiding aan.
Een drijvende baggerleiding gekoppeld aan een sleephopperzuiger samen met hulpmaterieel
Een drijvende baggerleiding gekoppeld aan een sleephopperzuiger samen met hulpmaterieel

Van landleiding naar drijvende leiding

We zijn begonnen met het aanleggen van de landleiding. Die loopt over de hele lengte van de Nieuwe Sluis, vanaf het binnenhoofd (te zien via de webcam) tot aan het buitenhoofd. Vanaf de zuidelijke deur van de Nieuwe Sluis gaat de landleiding onder de brug door over in een drijvende baggerleiding, die loopt tot aan het meest zuidelijke punt van landtong zuid. Aan de noordkant van de Nieuwe Sluis gaat de landleiding over in een drijvende leiding naar Buitenhaven-West. De onderdelen van de drijvende leiding worden over de weg aangeleverd. In de Autrichehaven bij Westdorpe bouwen we de drijvende leidingen op in grotere delen. Vanuit de Autrichehaven slepen we deze delen over het water richting de Nieuwe Sluis. Het deel dat bestemd is voor de buitenhaven zal door de Westsluis geschut worden. Op hun uiteindelijke werklocatie worden de delen verder aan elkaar bevestigd tot één baggerleiding van in totaal net geen 2 kilometer lang.

Circa 3.500.000 kuub grond

Aan de zuidkant van landtong Zuid start de snijkopzuiger in het najaar met het wegbaggeren van de landtong. De grond die de snijkopzuiger baggert, wordt getransporteerd via de drijvende leiding -en via de landleiding over de Nieuwe Sluis- naar de Buitenhaven geperst. In de Buitenhaven is de drijvende leiding aangesloten op sleephopperzuigers. Die vangen de grond van de landtong op in het beun (een ruimte in het schip). Zodra de hopper volgeladen is, wordt de hopper losgekoppeld van de drijvende leiding. De grond wordt afgevoerd naar daarvoor aangewezen locaties in de Westerschelde. In totaal wordt ongeveer 3.500.000 kuub grond van de landtongen afgevoerd.

 

Snijkopzuiger (CSD Cutter Section Dredger)

Een snijkopzuiger