Afstellen zuidelijke brug Nieuwe Sluis

6 juli 2023

Er worden werkzaamheden uitgevoerd aan de zuidelijke brug (in het binnenhoofd) van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Onderdeel van die werkzaamheden is het in opstand zetten van de brug. In de open stand worden de buffers en grendels afgesteld. Dat is op 5 juli voor de eerste keer gebeurd.
De brug in opstand
De brug in opstand

Afstellen brug

Afstellen is een cruciaal onderdeel binnen de werking van de brug. Onderdeel van het afstellen is het in opstand zetten van de bruggen.  In de open stand worden de buffers en grendels afgesteld. De brug ging daarna langzaam in circa 3 uur tijd naar een bijna 90 graden stand.  Dit is de eerste keer dat een van de bruggen zichtbaar hoog boven de bouw uittorent. 

De brug blijft tot donderdag in opstand. In die tijd werken we aan het afstellen van de verschillende posities van de brug (gesloten stand, open stand, 88 graden stand). We testen dan onder andere de snelheid van de brug.  Op het einde van de werkdag zakt  de brug weer terug. Ook dit proces neemt circa drie uur in beslag. Na deze activiteiten volgt het officiële testtraject van de brug.

Wegverkeer

Er wordt hard gewerkt aan het wegdek over de brug, maar ook aan alle technische systemen die voor de werking van de brug zorgen. Denk aan bijvoorbeeld het voorzien van laagspanningsinstallaties en de werking van slagbomen en verlichting.

Deze zomer nemen we de weg  over de zuidelijke brug in gebruik voor het wegverkeer en heeft de tijdelijke brug over de sluiskolk geen functie meer. De tijdelijke brug wordt dan verwijderd. 

Afstellen zuidelijke brug Nieuwe Sluis

Afstellen zuidelijke brug Nieuwe Sluis