Ankie Gijsel woont en werkt als grafisch vormgever in de Grenulaan

Ik woon en werk al meer dan vijftien jaar aan de Grenulaan in het centrum van Terneuzen, vlakbij het sluizencomplex. Voordat de werkzaamheden begonnen, maakte ik me zorgen dat de bouw van de Nieuwe Sluis voor veel overlast zou zorgen. Ik ben grafisch vormgever en Canva trainer bij Graphic Avenue en werk veel aan huis. Nu ze volop bezig zijn, moet ik zeggen dat het reuze meevalt. Ik heb weleens wat trillingen gevoeld door het slaan van damwanden. Daarover kregen we netjes vooraf informatie van de aannemer, dus we wisten wat er ging gebeuren.

In 2017 merkten we meer van de bouw. Toen schoten ze kabels onder het Kanaal door. Op zich hadden we daar niet zo veel last van, maar de stroomgenerator die ze gebruikten, maakte wel veel lawaai. In 2018 plaatsten ze peilbuizen in de straat om de hoogte van het grondwater te meten. Tijdens de bouw van de Oost- en Westsluis heeft de onttrekking van grondwater immers voor problemen gezorgd. Verschillende panden in de binnenstad kregen te maken met verzakkingen. En hoewel er nu minder grondwater wordt onttrokken, vind ik het prettig dat ze hiervoor aandacht hebben.

Daarom hebben we ook ingestemd met het aanbrengen van een meetbout in onze gevel. Dat is een kleine bout, ingeslagen in een voeg, zo’n 15 centimeter boven de grond. Hiermee kunnen ze meten of ons huis stabiel blijft tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis. Af en toe komt er iemand langs om te meten, daarvan merk je verder niets. En stel dat ons huis wat verzakt, dan hebben we meteen bewijs om dit aan te tonen.

Ik loop iedere dag met de hond langs de Oostsluis en zie de situatie veranderen. Het is verbazingwekkend hoe snel je aan de nieuwe situatie went. Het ziet er nu toch heel anders uit dan een paar jaar geleden! Ik kijk wel eens op de website en krijg regelmatig de digitale nieuwsbrief. Zo blijf ik goed op de hoogte. Als je meer wilt weten over de bouw van de sluis, dan kun je ook nog terecht in het Portaal van Vlaanderen. Goed geregeld!

“Fijn dat ze in de gaten houden of de grond in de omgeving niet verzakt. Dat geeft me een gerust gevoel”

Ankie Gijsel, grafisch vormgever in de Grenulaan