Manfred Van Vlierberghe CEO ArcelorMittal Gent

"ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. Jaarlijks gaat er vanuit onze vestiging in Gent vijf miljoen ton vlakke staalplaat naar automobielklanten en de industriële sector. Allerlei kwalitatieve toepassingen, zoals huishoudapparaten en meubilair, worden vervaardigd uit ons staal. De Nieuwe Sluis maakt de Gentse haven en dus ook de bedrijfskade van ArcelorMittal Gent op de rechteroever van het kanaal Gent-Terneuzen toegankelijk voor grote zeeschepen. Daarom hebben wij er groot belang bij dat de sluis snel komt.

We hebben twee nieuwe havenkranen besteld. Het gaat om een investering van 13,3 miljoen euro. Met de bestelling van de kranen lopen we vooruit op de komst van de Nieuwe Sluis. De eerste kraan is al officieel in gebruik genomen. De kraan dient om duwbakken met bijvoorbeeld steenkool of ertsen te lossen. De tweede havenkraan wordt in de loop van 2018 verwacht. Dit is een zeeschepenkraan die Capesize-zeeschepen met een laadvermogen van 120.000 ton kan lossen. De meeste schepen die nu gebouwd worden, zijn van dit formaat. We moeten dus mee ontwikkelen met deze trend. Momenteel kunnen we schepen lossen met een laadvermogen tot 71.000 ton, de nieuwe kranen zorgen dus voor een indrukwekkende toename!

De investering in de nieuwe kranen heeft bovendien een positieve impact op onze bedrijfszekerheid: ze vervangen immers twee oudere varianten. Daarnaast kunnen we door de bijkomende loscapaciteit schepen sneller lossen. Op die manier verkorten we de wachttijd voor schepen. Met deze investering zijn we klaar voor de toekomst. Een toekomst met een grotere sluis in het sluizencomplex in Terneuzen, die zorgt voor een economische impuls in de hele Kanaalzone!"

"Ter voorbereiding op de opening van de Nieuwe Sluis in Terneuzen hebben we twee nieuwe havenkranen besteld"