Werner de Rooij bootman bij Montis Mooring

“Met veel plezier werk ik als bootman op en rond het sluizencomplex in Terneuzen. We werken nauw samen met andere nautische dienstverleners om de schepen van alle benodigdheden te voorzien en te zorgen dat ze veilig op de plek van bestemming komen of ons gebied passeren. Mijn werk bestaat uit schepen goed afmeren en losgooien van de kade. Maar ook leveringen brengen, denk aan scheepsbenodigdheden zoals trossen en kettingen, maar ook levensmiddelen en elektrische apparatuur voor het huishouden. Ook begeleiden we bij het veilig opladen van deze scheepsbenodigdheden op locatie. En we regelen waterleveringen en assisteren bij bergingen op de Westerschelde. Soms werk ik ook als wielman. Dan moet ik grote schepen goed naar hun locatie sturen. We kennen het gebied op ons duimpje en weten welke zuiging we waar kunnen verwachten. Daar speel ik van tevoren al op in door vooraf bij te sturen. Ook doen we licht onderhoud aan onze eigen schepen.

We werken vanuit onze tijdelijke huisvesting aan de rand van het sluizencomplex, omdat we vanwege de komst van de Nieuwe Sluis niet meer op onze vorige locatie konden blijven. Waar ons kantoor was, leggen we over een aantal jaar schepen vast aan de kade tijdens het schutten in de Nieuwe Sluis. Een onwerkelijk idee dat het sluizencomplex straks helemaal anders eruitziet. Ik heb gezien hoe het in zijn werk gaat bij de Kieldrechtsluis in Antwerpen, dat is echt een enorme sluis. En straks hebben wij ook zo’n reus hier. Daar hebben ze om de twee bolders een winchkop staan. Erg handig. Wij hebben nu meerdere verplaatsbare winchen die we eerst goed neerzetten. Vanaf het schip gooien ze een hieuwlijn. Dit is een dunne sterke lijn als voorloop op de tros. Wij zetten de hieuwlijn op zo’n winchkop. Dan halen we de meertrossen naar de wal en leggen deze om een bolder. Zelf hieuwen ze vervolgens het schip naar de wal.

Na de bouw van de sluis kunnen grotere schepen met een lengte van meer dan 250 meter in de sluis. Maar voordat ze door het kanaal Gent-Terneuzen kunnen, moet er eerst nog een heleboel gebeuren. Denk aan de juiste diepgang en ook het bochtje bij driekwart lijkt me lastig met zeer lange schepen. Ik ben benieuwd wanneer ze dat gaan aanpakken en wat de toekomst brengt.

Tijdens de bouw moeten we rekening houden met alle veranderingen op het complex. Als ik bijvoorbeeld een schip moet sturen, is het van belang om te weten of de wand in de haven aflopend of een damwand is geworden vanwege de veranderde zuiging van het schip. We houden de bouw dus goed in de gaten. Ook verwacht ik dat we het nog drukker krijgen. Zo hebben we al een aantal keer hand- en spandiensten verleend voor bouwactiviteiten die op korte termijn moesten plaatsvinden, denk aan zand verplaatsen of materieel uitlenen. En dat allemaal terwijl de sluizen in gebruik blijven. En hoe, het aantal schepen blijft toenemen. Een uitdaging!

Als bootman moet je het niet erg vinden om te werken op onregelmatige tijden. Je hebt een dienst, maar kunt al eerder opgeroepen worden of langer door moeten werken afhankelijk van de planning van de schepen. Natuurlijk rekening houdend met de werk- en rusttijden. Als een schip onderweg motorproblemen krijgt of het lossen duurt langer dan verwacht, kan de planning zomaar ineens helemaal anders zijn. Voor onze planners altijd een hele klus om op tijd de juiste mensen op de goede plek te krijgen! Vanwege de veiligheid moeten we steeds vaker binnenvaartschepen die boven de kade uitsteken, vastleggen. Vanwege de drukte zoeken we extra mensen. Ik vind het echt een leuke baan. Ik houd van het water. Ook in mijn vrije tijd ben ik met mijn vrouw in de jachthaven of onderweg op het water te vinden op onze boot. Dus ook vanaf daar kan ik de bouw volgen!”

“Tijdens de bouw moeten we rekening houden met alle veranderingen op het sluizencomplex”

Werner de Rooij, bootman bij Montis Mooring