Eric Marteijn projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen

"De aanleg van de Nieuwe Sluis is in volle gang. Het is buitengewoon spannend om een van de grootste sluizen ter wereld te zien verrijzen binnen het bestaande sluizencomplex. We blijven alert om dit zo goed mogelijk te doen zonder de bestaande functies te storen en de omgeving te belasten. Samen met aannemerscombinatie Sassevaart staan we voor deze uitdagende klus.

Wat ben ik trots op hoe het is gegaan met de betonwerken in de sluishoofden- en de sluiskolk. Het is uniek dat we de bouw van zo dichtbij kunnen volgen. Inmiddels bevindt negentig procent van dit prachtige bouwwerk zich ondergronds en onder water en zien we er bijna niets meer van. Het invaren van de deuren en bruggen begin 2023 was een fantastische mijlpaal voor ons project.

Naast de aanleg van de Nieuwe Sluis bereiden we ook de omgeving voor. De Goessekade en het Kopje van Kanada zijn er na hard werken klaar voor. De aanleg van de dienstenhaven is in volle gang en ook de bouw van het gebouw dat daar komt, loopt. De sloop van de Middensluis maakt de weg vrij voor de invaart van de NIeuwe Sluis

Dat de omgeving ons project met een 8,8 waardeert, is iets om trots op te zijn. Bij al onze werkzaamheden willen we de omwonenden, geïnteresseerden en betrokkenen zo goed mogelijk op de hoogte houden. Daarnaast zijn we altijd bereikbaar voor vragen. In het Portaal van Vlaanderen, ons informatiecentrum, kan iedereen alles te weten komen over het sluizencomplex en de Nieuwe Sluis. Ook zijn daar de mammoetbotten te bewonderen die we bij de bouw van de Nieuwe Sluis hebben gevonden. Prachtig om te zien!

De voortgang van de Nieuwe Sluis is vanaf ons uitkijkpunt te bewonderen. Geniet ervan zolang dit nog kan! Ik vind het geweldig om elke dag de veranderingen te zien op het sluizencomplex, zodat straks in 2024 het eerste schip door de Nieuwe Sluis kan varen. De Nieuwe Sluis is een aanwinst voor de maritieme toegankelijkheid en de economie van zowel Nederland als Vlaanderen."

“Het is mooi om elke dag de veranderingen te zien op het sluizencomplex, zodat in 2024 het eerste schip door de Nieuwe Sluis kan varen”

Projectdirecteur Eric Marteijn