Manuel Walgrave Kanaalloods Vlaams loodswezen

“Het Vlaams en het Nederlands loodswezen werken samen om schepen veilig en vlot van en naar de havens van Vlaanderen en Nederland te begeleiden. Als kanaalloods ben ik al meer dan 20 jaar betrokken bij de begeleiding van schepen die via Terneuzen van en naar de haven van Gent varen. Ik ga aan boord bij zeeschepen en adviseer de kapitein hoe ze het beste kunnen varen. Grote schepen van 80 meter lang en schepen met gevaarlijke stoffen moeten verplicht een loods aan boord hebben. En of ik nou de eerste keer aan boord ben bij een schip of al bekend ben met het schip, voor het varen en navigeren is altijd 100% concentratie vereist. Wij kennen deze vaarweg zeer goed onder bijna alle omstandigheden, maar je weet nooit wat je gaat tegenkomen. Andere schepen, stroom, wind of storm, goed manoeuvreren is altijd belangrijk.

We zijn als loodswezen al betrokken vanaf de eerste plannen voor een grotere sluis bij het bestaande sluizencomplex in Terneuzen. Het is fijn dat we goed op de hoogte blijven van de bouw van de Nieuwe Sluis, want dit werk is zeker ook iets om rekening mee te houden als we onderweg zijn op grote schepen. Als loodswezen zitten we daarom in het bereikbaarheidsteam scheepvaart. In deze groep overleggen alle nautische betrokken partijen van de Nieuwe Sluis over de laatste ontwikkelingen. We kijken, denken en adviseren mee over bijvoorbeeld werk dat naast de vaargeul plaatsvindt of over markeringen, borden en verlichting voor de scheepvaart.

Ieder jaar en nu zelfs iedere dag wordt alles rondom de Nieuwe Sluis steeds concreter. Zo stuit je op zaken waaraan je eerder nog niet hebt gedacht. Door het afgraven van het Kopje van Kanada, oftewel het verbreden van de havenmond west, moest bijvoorbeeld het havenlicht weg. De functie van dit havenlicht is duidelijk de ingang van de haven aanduiden. Naast de elektronische hulpmiddelen aan boord, blijven dergelijke vaste markeringen of lichten aan de wal belangrijk voor de navigatie. Een boei is te beweeglijk en was dus geen goed alternatief. Na veel overleggen zijn we tot een compromis gekomen voor een nieuwe door iedereen goedgekeurde locatie voor het havenlicht op een paal, waardoor ieders werk goed en veilig kan doorgaan. Inmiddels is het tijdelijk havenlicht terug vervangen door het bestaande, nu definitieve, havenlicht.

Als ik tijdens het begeleiden op de brug van een schip sta in de Westsluis is het fantastisch om de bouw van de Nieuwe Sluis te zien. Elke keer zie je de sluis ‘groeien’. Het is een enorm grote werf! Mooi om hierbij nauw betrokken te zijn. Natuurlijk ook samen met mijn collega-kanaalloodsen. We houden elkaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Het Nederlands loodswezen komt na oplevering met een kantoor in het bediengebouw naast de Nieuwe Sluis. Als Vlaams loodswezen werken wij vanuit Gent. Natuurlijk kijk ik ernaar uit om mijn eerste schip door de Nieuwe Sluis te gaan loodsen!”

“Met de bouw van de Nieuwe Sluis houden we elke dag rekening”

Manuel Walgrave