Leren van elkaar

6 oktober 2016

Op 28 september bracht een delegatie uit Panama een bezoek aan het project Nieuwe Sluis Terneuzen. In Panama zijn recent twee nieuwe sluizen in bedrijf gesteld. Het zoutgehalte neemt daardoor sneller toe dan vooraf gedacht. Het bezoek aan Terneuzen was om te kijken hoe hier wordt omgegaan met zoutindringing.
brug

 

Slechts driemaal per dag passeert er op dit moment een schip door de nieuwe sluizen in Panama en toch neemt het zoutgehalte op het kanaal sterker toe dan gedacht. Op het kanaal is een innamepunt voor zoetwater dat gebruikt wordt als drinkwater, dus teveel zout kan problemen geven. De Panamezen zijn op zoek naar oplossingen voor de korte en lange termijn om de verzilting te beperken. Ze kwamen bij het sluizencomplex in Terneuzen kijken naar de maatregelen die we hier nemen tegen de verzilting van het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Zoutafvoer
De Westsluis in Terneuzen heeft de mogelijkheid om met schuiven in het omloopriool gecontroleerd zout af te voeren. Ook is er een zoutvang, een verdiept deel in het kanaal achter de Westsluis, waar zouter water in zakt, omdat het zwaarder is dan zoet water. Wanneer je zout water kunt afvoeren, is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijk is deze factoren goed in beeld te hebben om tijdig te kunnen handelen. Denk aan grote hoeveelheden neerslag, waarbij gespuid kan worden, waardoor het zoutgehalte afneemt. Of de droge perioden waarbij alle voorzieningen, zoals een luchtbellenscherm en een optimale indeling van de kolken, gebruikt kunnen worden om zoutindringing te voorkomen. In Terneuzen zijn er verschillende meetpunten om het zoutgehalte in de gaten te houden. Daarnaast zijn afspraken met alle waterbeheerders van Vlaanderen en Nederland en afstemming met de Scheepvaartverkeersleiding in Terneuzen een voorwaarde voor een succesvolle zoutbeheersing.

Advies voor Panama
In Panama zijn ze nog op zoek naar de juiste oplossingen voor het zoutprobleem. Vanuit het project hebben we meerdere opties aangegeven, zoals een combinatie van een luchtbellenscherm, pompen en afvoeren van water door de riolen of het graven van een sleuf vanuit de zoutvang naar de riolen. Ook kunnen ze een drempel aanbrengen om het zwaardere zoute water tegen te houden en zo de verzilting beperken tot een klein gebied. Tot slot hebben we aangegeven dat het wellicht mogelijk is om de waterbesparingsbekkens niet te gebruiken als er voldoende afvoer is. Daarmee kunnen ze de totale zoutlast ook wat beperken. De Panamezen zijn met de ervaringen en ideeën uit Terneuzen weer terug naar huis gegaan. Hopelijk hebben we zo bijgedragen aan een betere zoutbeheersing in Panama.