Voorbereidend werk in volle gang

24 november 2016

Begin 2017 zijn er volop voorbereidende werkzaamheden op het sluizencomplex. Eind 2017 start de daadwerkelijke aanleg van de Nieuwe Sluis.
haven

 

Hierbij een overzicht van de werkzaamheden ter voorbereiding op de komst van de Nieuwe Sluis:

  • Tijdelijke huisvesting
    Ter hoogte van de Westsluis komt in januari de tijdelijke huisvesting van verschillende nautische dienstverleners, namelijk de bootslieden en de havenloodsen. Zij komen in de definitieve situatie in het nieuwe bedieningsgebouw.
  • Sloop gebouwen
    De gebouwen die leeg komen te staan op het sluizencomplex, worden zo spoedig mogelijk gesloopt om overlast te voorkomen.
  • Bouwrijp maken terrein Goese Kade
    Het terrein aan de Goese kade wordt binnenkort bouwrijp gemaakt. Vervolgens komt hier een gebouw voor onder andere Multraship en een steiger.
  • Nieuwe energieaansluitingen en noodstroomvoorziening
    De Nieuwe Sluis doorkruist het hele sluizencomplex en dus ook het kabel- en leidingennetwerk. Daarom moet gezorgd worden voor stroom aan allebei de kanten van het complex. Aan de Westsluis komt in gebouw H een energieaansluiting en een noodstroomvoorziening. Tijdelijk komt ook een energieaansluiting en noodstroomvoorziening aan de Oostsluis.
  • Gestuurde ondergrondse boringen
    Ondergronds bij het sluizencomplex lopen datakabels. Het grondoppervlak van het sluizencomplex wordt in de nieuwe situatie een stuk kleiner dan nu. Dat heeft consequenties voor de plaatsing van de kabels en leidingen. Daarom is ervoor gekozen om een aantal kabels te verleggen met een gestuurde boring tussen de twee havenhoofden van de West Buitenhaven. Hierdoor hoeven de kabels en leidingen niet meer onder de sluizen door te lopen. Daarnaast is elektriciteit en data nodig voor de nieuwe dienstenhaven. Hiervoor komt ook een gestuurde boring, maar dan in de Oost Buitenhaven. Verdere voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe dienstenhaven voor Multraship, URS, de politie en de marechaussee volgen later.
  • Aanvullende boringen
    Eind 2016 vinden er aanvullende boringen plaats en onderzoek naar de kwaliteit van het zand in de West Buitenhaven. Lees meer over deze werkzaamheden.