Interactieve maquette Kanaalzone in Portaal van Vlaanderen

9 juli 2013

Vrijdag 5 juli is de tentoonstelling in het Portaal van Vlaanderen uitgebreid met een interactieve maquette van de Kanaalzone. De expo brengt de kwaliteiten en dynamiek van het totale gebied in beeld, vanaf de Westerschelde tot en met de haven van Gent.

Via zes iPads rond de enorme kaart kom je alles te weten over het kanaal van Gent naar Terneuzen, de havens, de bedrijvigheid en omliggende woongebieden. Daarbij is ruim aandacht voor leuke feiten en nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Met een korte quiz kan de opgedane kennis worden getest.

Burgemeester Jan Lonink, gedeputeerde Ben de Reu en dijkgraaf Toine Poppelaars hadden de eer om als eersten de nieuwe expo uit te proberen. Dat deden zij samen met Eric Marteijn, projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen bij de Vlaams Nederlandse Schelde Commissie en Astrid Ghering, omgevingsmanager bij Zeeland Seaports. Namens het Portaal van Vlaanderen was bestuurslid Benny Schelstraete aanwezig. Na een korte introductie van de kaart namen de aanwezigen het tegen elkaar op in een interactieve quiz. Daarbij kwamen Eric Marteijn en Benny Schelstraete als winnaars uit de bus, met beiden een score van 100%.

Aanwinst voor het Portaal

Met de nieuwe expositie is de Kanaalzone letterlijk op de (interactieve) kaart gezet. Benny Schelstraete van het Portaal van Vlaanderen is blij met de aanwinst: "Met deze maquette kunnen we onze bezoekers laten zien dat er in de omgeving van het sluizencomplex ontzettend veel gebeurt. Dat is ook interessant voor bedrijven. Die kunnen hun klanten meenemen naar het Portaal en hier de veelzijdigheid van het gebied tonen."

Samenwerking

De Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone heeft een sterke ambitie: uitgroeien tot een belangrijk knooppunt in de West-Europese vervoersketen. Provincie Zeeland, gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports werken al jaren intensief (en ook grensoverschrijdend) samen om de economische positie van de Kanaalzone te versterken. Projecten die hier een bijdrage aan leveren zijn onder meer de Sluiskiltunnel, verbreding van de N61 en de aanleg van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Daarnaast is er aandacht voor leefbaarheid en een goede balans tussen havens, industrie en omliggende woongebieden. Op diverse plaatsen is en wordt nieuw groen aangeplant, bijvoorbeeld rond bedrijventerreinen en bij de grens. Dit om de ruimtelijke kwaliteit en daarmee de leefbaarheid van het gebied te vergroten en zo het economisch vestigingsklimaat in de Kanaalzone te verbeteren. De kaart brengt dit goed in beeld.

Realisatie

De realisatie van de interactieve maquette is mogelijk gemaakt dankzij financiƫle bijdragen van provincie Zeeland, gemeente Terneuzen, de Vlaams Nederlandse Schelde Commissie en waterschap Scheldestromen. Ook Zeeland Seaports, Rijkswaterstaat en bedrijven in de regio hebben (in natura) een bijdrage geleverd aan de maquette.