Ondertekening bestuursovereenkomst

3 december 2015

Een belangrijke mijlpaal! Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en Johan Jacobs, de Nederlandse voorzitter van de Vlaams-Nederlandse stuurgroep Nieuwe Sluis Terneuzen ondertekenden de bestuursovereenkomst.

De Nieuwe Sluis komt op het grondgebied van de gemeente Terneuzen te liggen. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over een alternatieve tijdelijke locatie voor het Portaal van Vlaanderen, de verplaatsing van het oorlogsmonument en de wegen over het sluizencomplex.

Altijd passeren
In de overeenkomst staat dat er een vlotte en veilige wegverbinding van de Westsluis naar de Oostsluis komt met een snelheid van 50 km/uur. Daarnaast komt er een rotonde aan de zuidoostzijde van de Oostsluis op de kruising Schependijk, Kennedylaan en Binnenvaartweg en doorgaande fiets- en voetpaden voor langzaam verkeer. Tijdens de bouw kan het verkeer het sluizencomplex in principe altijd passeren. Verder is afgesproken dat de parkeerplaats aan de Binnenvaartweg beschikbaar komt als bouwterrein tijdens de aanleg van de Nieuwe Sluis.

Eén loket
Een andere belangrijke afspraak is dat belanghebbenden met vragen, klachten, claims en schademeldingen tijdens de bouw terecht kunnen bij één loket. Onderling bekijken de partijen wie verantwoordelijk is, maar voor de belanghebbenden betekent dit een spoedige en adequate afhandeling.

Planning project
Het project Nieuwe Sluis Terneuzen doorloopt de procedure volgens de tracéwet. In het voorjaar van 2016 neemt de Nederlandse minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het definitieve tracébesluit. Tegelijkertijd verschijnt de nota van antwoord met daarin een reactie op de ingediende zienswijzen op het ontwerptracébesluit. Verder gaat de projectorganisatie vanaf het tweede kwartaal 2016 op zoek naar een geschikte aannemer. De aanbestedingsprocedure is op basis van de concurrentiegerichte dialoog. Naar verwachting is de aannemer begin 2017 bekend.