Op zoek naar resten uit de Steentijd

6 september 2016

Er is inmiddels inzicht in waar de archeologisch meest kansrijke locaties zich bevinden op het sluizencomplex waar de Nieuwe Sluis komt. Vanaf begin september is het project drie locaties nader aan het onderzoeken.

De eerste locatie is vlakbij de bushalte midden op het sluizencomplex. Hier is in de voorgaande onderzoeken een stukje aardewerk gevonden. Geoloog Peter Vos hoopt hier een oud kampement te kunnen vinden. “Het is mogelijk dat we vuursteen, verbrand bot of hazelnoot vinden van 4.000 tot 10.000 jaar oud.”Er worden op deze locatie zestig boringen gedaan. Het zeven van de grond gebeurt door Gate, een Belgisch archeologisch bureau dat in onderaanneming van Deltares werkt. Het zeven vindt plaats in Kerkhove in België.

 Steentijd
De tweede locatie waar nader onderzoek plaatsvindt is vlakbij het Portaal van Vlaanderen. De derde locatie is naast de Middensluis. Peter: “Op deze locaties boren we de grond laag voor laag af met een grote avegaarboor (diameter 50 cm). De sedimenten gaan in bigbags naar een loods op het sluizencomplex. Daar zeven we vervolgens deze grond met een grote zeefinstallatie. Mogelijk vinden we hier tekenen van bewoning uit de Steentijd”