Heiwerken geleidewerk buitenhoofd

8 maart 2024

Op maandag 11 maart starten we met de realisatie van de geleidewerken bij het buitenhoofd van de Nieuwe Sluis. We trillen en heien daarvoor 14 buispalen in de bodem. Dat kan in de omgeving te horen zijn.
Heiwerkzaamheden voor geleidewerk bij het binnenhoofd
Heiwerkzaamheden voor geleidewerk bij het binnenhoofd

Geleidewerk

Aan beide zijden van het buitenhoofd komt een geleidewerk, of remmingwerk, van 50 meter lang. Een remmingwerk is een constructie in het water waarmee schepen worden afgeremd als ze de sluis naderen. Bij de sluis komen nog noodsteigerpalen waar schepen eventueel kunnen afmeren als ze moeten wachten voor de Nieuwe Sluis.

Heien

Vanaf een ponton met heistelling op het water trillen en heien we de buispalen van maximaal 35 meter lang ongeveer 16 meter de bodem in. Het heien kan in de omgeving te horen zijn. De heiwerken duren ongeveer 2 weken. De afwerking van de geleidewerken voeren we later uit, nadat de bodembescherming is aangebracht. Het geleidewerk wordt voorzien van een loopbordes, hekwerk en verlichting.

Fietspad kort afgezet

Voor het heien hijsen we de buispalen liggend vanaf een ponton rechtop in verticale stand. Uit voorzorg zetten we daarbij op een aantal momenten het voet- en fietspad af. Dat doen we bij het hijsen van de buispalen die dicht langs de noordbrug worden geplaatst. We houden het voet- en fietsverkeer langs de noordbrug van de Nieuwe Sluis dan korte tijd, ongeveer vijf minuten, tegen.