Orchideeën terug op sluizencomplex

27 mei 2024

Vrachtwagens rijden af en aan op het sluisplateau van de Nieuwe Sluis. Ze voeren grond aan, afkomstig van een natuurgebied bij Hulst. Deze grond heeft precies de juiste samenstelling om weer orchideeën op deze locatie te laten groeien.
Bijenorchis
Bijenorchis

Bloemrijk grasland 

Het sluizencomplex van Terneuzen was ooit een gebied met bloemrijk grasland met verscheidene boomgroepen. Dat heeft helemaal plaatsgemaakt voor de bouw van de Nieuwe Sluis. We brengen nu de natuur stukje bij beetje terug op het complex. Op verschillende locaties zijn bomen geplant en herplant. De komende periode gaan we aan de slag met het bloemrijk grasland.  

 

Bodemschimmels 

Op het sluizencomplex groeiden verschillende soorten orchideeën. De samenstelling van de grond, voedingsarm met bodemschimmels, was daar heel geschikt voor. We hebben bij de start van de bouw deze grondlaag deels weggegraven en langs de Goessekade gestort. Op de grond die nu geleverd wordt op het sluisplateau, strooien we maaisel van het grasland uit. Daarin zitten de zaden van de orchideeën. We verwachten dat de orchideeën terugkeren dankzij deze combinatie van geschikte grond en zaden. Hopelijk komen daarmee ook de insecten terug, zoals de zeer zeldzame vijfvlek-sint-jansvlinder die zich hier altijd goed thuis heeft gevoeld.  

Brede orchis
Brede orchis