Middensluis gesloopt

22 juli 2024

De Middensluis is niet meer. De oude sluis, die plaats moest maken voor de Nieuwe Sluis, is de afgelopen jaren stapsgewijs gesloopt. Nu zijn ook de allerlaatste resten verwijderd. Het hak- en breekwerk onder water is daarmee ook tot een einde gekomen.
Eerste schip in de Middensluis (1910)
Eerste schip in de Middensluis - De Elisabeth

Om de invaart naar de Nieuwe Sluis mogelijk te maken, moesten de landtongen Zuid en Noord verdwijnen en de Middensluis worden gesloopt. De Middensluis is zowel vanaf het land als vanaf het water gesloopt.

60.000 kuub

Grote sloophamers, graafmachines, explosieven, lassers, duikers, een backhoe dredger, kraanpontons en beunbakken zijn de afgelopen jaren ingezet om deze klus te klaren. 60.000 kuub aan staal, steen, (on)gewapend beton en 7000 palen van meer dan 100 jaar oud zijn verwijderd. De afgelopen periode werd er gewerkt aan het slopen van de betonnen vloer op de bodem in de Buitenhaven West. Ook dit laatste onderdeel van de Middensluis is nu verwijderd. Het materieel waarmee we aan de sloop van de Middensluis werkten, is inmiddels ook vertrokken.

Herdenkingsplein

Enkele delen van de Middensluis zijn bewaard gebleven. Die zijn terug te zien op het nieuwe herdenkingsplein op het sluizencomplex. De cijfers, die eerst te zien waren aan de buitenkant van de Middensluis, zijn in de bestrating van het nieuwe herdenkingsplein. Ook basaltsteen, granieten keien en natuurstenen deksloven van de Middensluis zijn in het herdenkingsplein verwerkt. Een voormalige bolder uit de Middensluis kun je terugvinden bij de ingang van het Portaal van Vlaanderen.

Laatste resten

We controleren de bodem op eventueel achtergebleven restpuin en later deze maand verwijderen we nog een paar damwandplanken onder water ter hoogte van het voormalige buitenhoofd van de Middensluis. Dat doen we tussen de werken aan de oever- en bodembescherming door. Daarna is het echt klaar.

Luchtfoto Middensluis 1949
Luchtfoto Middensluis 1949