Jelle van Koevorden directeur DFDS Seaways België

“Het sluizencomplex in Terneuzen is de toegangspoort naar onze terminal in Gent waar wij operationeel zijn. Ik ben in mijn functie onder andere verantwoordelijk voor de vrachtroutes Gent-Göteborg (Zweden). Volgens een vast schema varen onze drie schepen zes keer per week vanuit de haven van Gent naar Göteborg in Zweden en terug. We hebben twee schepen waarop 4,8 kilometer aan lading kan. Daarnaast hebben we één groter schip voor 6,7 tot 7 kilometer lading. Je ziet in de scheepvaart veel schaalvergroting. Ons grootste schip is al klaar voor de komst van de Nieuwe Sluis.Onze schepen zijn roll-on-roll-offschepen, waarbij de vracht op de schepen gereden wordt. De Volvo-fabrieken in Gent en Göteborg zijn grote klanten van ons. We vervoeren dus veel automotive parts. Je kunt ons zien als een onderdeel van de productielijn van auto’s. Zo vertrekt er staal uit Gent, dat later terugkomt als autobody en hier verder afgewerkt wordt. Op tijd aankomen op al onze bestemmingen is essentieel. Daarnaast is ook een behoorlijk aandeel trailers aan boord met diverse food en non-food goederen. Dat kan gaan van supermarktgoederen tot aan papier of zelfs ‘heavy machinery’.

We ondervinden gelukkig weinig hinder van de aanleg van de Nieuwe Sluis. Natuurlijk is er minder ruimte om flexibel te zijn met de sluisplanning. Maar al onze ingeplande vaarten verlopen naar wens. Goede planning, coördinatie en gezamenlijk overleg met alle bedrijven in de Kanaalzone blijft belangrijk. We moeten samen het totaalplaatje van de haven goed in beeld brengen. Zo kan onze lijndienst zich in zekere mate plannen buiten hoogtij, om niet samen met ‘deep draft’ schepen door de sluis te moeten. Ook voor kleinere schepen die van dichterbij komen en dus niet lang vooraf kunnen plannen, verbetert zo de situatie. Als alle gekende factoren vooraf opgenomen zijn, is er meer zekerheid over vrije periodes. En als iedereen vooraf weet wanneer ze aan de beurt zijn, kunnen ze ook zo efficiënt mogelijk varen en de vaarsnelheid aanpassen om zo min mogelijk bunker te verbruiken. Een dergelijke zekerheid maakt ook de planning van de havenarbeiders makkelijker, waardoor ook daar extra kosten vermeden kunnen worden.

Natuurlijk kijken we uit naar de opening van de Nieuwe Sluis, zodat er meer flexibiliteit is wat betreft doorstroming voor alle scheepvaart. De Nieuwe Sluis is groter en biedt daarmee ruimte voor schaalvergroting en groei voor ons en de rest van de Kanaalzone.”

“De Nieuwe Sluis biedt meer flexibiliteit en ruimte voor groei”

Jelle van Koevorden, directeur DFDS Seaways België