Tristan Van de Velde waarnemer bij projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen

“De Nieuwe Sluis is voor mij als Vlaming bekend terrein. Al sinds mijn jeugd kom ik hier vaak. Ik groeide op in Wachtebeke en mijn grootouders woonden in Zelzate. Vlakbij dus! Nu nog reis ik vaak in het weekend vanuit mijn woonplaats Ertvelde over het sluizencomplex om boodschappen te doen in Terneuzen. Leuk om ook in het weekend te zien waarmee ik dagelijks bezig ben.

Als waarnemer heb ik de taak te adviseren over de technische werkplannen van aannemerscombinatie Sassevaart en te zien of de uitvoering gebeurt volgens deze plannen. Tot slot toets ik de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Dit doe ik vanachter mijn bureau in de keet van de aannemer aan de Buitenhaven op het sluizencomplex, maar ook veelal buiten op de werf, oftewel het bouwterrein voor de Nederlanders. Samen met mijn collega-waarnemers hebben we een goed overzicht van het reilen en zeilen op het bouwterrein van de Nieuwe Sluis. Het bouwen van de sluis bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen hebben een andere werkploeg en uitvoerders. Wij hebben met iedereen contact en krijgen alle werkplannen onder ogen. We kunnen dus met iedereen meepraten én hebben ook een grote rol in het veilig uitvoeren van de werkzaamheden.

Hoewel veel werkzaamheden ‘onder water’ plaatsvinden, zie ik het Zeeuws-Vlaamse landschap op en rondom het sluizencomplex veranderen. Naast het landschap heeft de komst van de Nieuwe Sluis ook grote invloed op de Nederlandse en Vlaamse economie. Ik ben bijvoorbeeld al benieuwd hoe druk mijn maten die werken bij Volvo in Gent het straks gaan krijgen!

Werken namens de Vlaamse overheid in Nederland is best bijzonder. Er werken ongeveer evenveel Vlamingen als Nederlanders aan dit project. Dit levert hilarische momenten op. Niet alleen de taal, maar ook de manier van werken is soms anders. Gelukkig kunnen we het allemaal goed met elkaar vinden. Ik ben trots dat ik aan dit mooie project meewerk. Een plezierige en leerzame ervaring!”

"Kwaliteit en veiligheid houden we te allen tijde in de gaten!"

Tristan Van de Velde, waarnemer bij projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen