Heiproefonderzoek geslaagd

25 augustus 2016

Het heiproefonderzoek op de twee locaties op het sluizencomplex is afgerond en technisch goed verlopen. Het onderzoek was nodig om inzicht te krijgen in de heibaarheid en het gedrag van de ondergrond.
foto

 

Op Zeevaartweg 23, naast het gebouw van het Loodswezen, zit glauconiethoudend zand in de ondergrond. Voorbij het Portaal van Vlaanderen, Zeevaartweg 13, bevat de grond voornamelijk Boomse klei. Het zijn twee veel voorkomende stugge grondsoorten. Na de heiproef blijkt dat deze twee grondsoorten goed heibaar zijn door intrillen en naheien met gewoon materieel.

Test
De aannemer heeft op beide locaties vier buispalen en drie damwanden op zeker dertig meter diepte gebracht. Er zijn verschillende methodes getest. Zo hebben ze bijvoorbeeld gekeken of voorboren extra voordeel opleverde. Dit was niet het geval. De buispalen die nu nog in de grond zitten, worden er tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis weer uitgehaald.

Omgeving
Het intrillen en heien ging niet onopgemerkt voorbij voor de omgeving. De analyse van de meetresultaten van trillingen en geluid zijn nog niet gereed. Hier komen we later dit jaar op terug. Wel is bekend dat er geen normen zijn overschreden.