Oostsluis Terneuzen bijna op afstand bedienbaar

23 november 2016

Op 13 november 2016 was het laatste deel van de renovatie van de Oostsluis in Terneuzen afgerond. Tijdens een stremming van vier weken zijn allerlei werkzaamheden gecombineerd uitgevoerd.

Rijkwaterstaat Zee en Delta houdt bij de uitvoering van onderhoud aan de Zeeuwse vaarwegen en projecten als MOBZ (Modernisering Objecten Bediening Zeeland) rekening met de komende aanleg van Nieuwe Sluis Terneuzen. Tijdens de bouwfase vanaf eind 2017 moeten de huidige sluizen van het sluizencomplex in optimale staat van onderhoud verkeren om het intensievere gebruik aan te kunnen en een vlotte en veilige doorgang van het scheepvaartverkeer te kunnen garanderen. Afgelopen jaar werd daarom flink onderhoud gepleegd aan de West- en Oostsluis.

Werkzaamheden Oostsluis
De verschillende werkzaamheden aan de Oostsluis werden bewust na elkaar gepland, waardoor de hinder voor de scheepvaart beperkt kon worden. Medio oktober zijn vier oude deuren van de Oostsluis op transport gegaan voor onderhoud en werden vervangen door nieuwe, geconserveerde deuren. Binnen de daarvoor gereserveerde zestig uur werd deze klus succesvol uitgevoerd. Daarna ging het project MOBZ aan de slag met het ombouwen van de Oostsluis. Ze hebben alle aandrijving, besturing en bediening vernieuwd. Ook is de sluis getest en geschikt gemaakt voor bediening op afstand en de richtlijnen op het gebied van machineveiligheid zijn toegepast.

Op afstand
De komende tijd worden nog wat laatste werkzaamheden uitgevoerd. Ondertussen doen de sluisbedienaars ervaring op met de nieuwe systemen, terwijl er nog lokaal wordt bediend. Vanaf 19 december 2016 wordt de Oostsluis bediend vanuit de Nautische Centrale Terneuzen. Later worden van daaruit ook de Westsluis, de bruggen Sluiskil en Sas van Gent en Nieuwe Sluis Terneuzen bediend.

Het project MOBZ bouwt Zeeuwse sluizen en bruggen om, zodat ze bediend kunnen worden vanuit de Nautische Centrales Neeltje Jans en Terneuzen. Renovatie is een groot onderdeel van het project. De objecten worden voorzien van moderne techniek en aangepast aan de huidige veiligheidsregels. Meer informatie over het project MOBZ: www.rijkswaterstaat.nl/mobz.

Rijkswaterstaat Zee en Delta zorgt voor veilige en beschikbare vaarwegen. Rondom het sluizencomplex Terneuzen bepaald geen sinecure door alle activiteiten die daar plaatsvinden. Meer informatie: www.rijkswaterstaat.nl.