Start tervisielegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau

14 januari 2014

Vanaf vandaag is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau te downloaden. Dit document is de voorbereiding op het Milieueffectrapport (MER). Het MER is weer een onderdeel van het Tracébesluit. De Notitie ligt van 14 januari 2014 tot en met 10 februari 2014 ter inzage.

Waarom een milieueffectrapport?
In het tracébesluit wordt straks het voorkeursalternatief vastgelegd, dat aangeeft waar de nieuwe sluis komt. Voordat het voorkeursalternatief kan worden vastgesteld, worden diverse alternatieven op hun effecten beoordeeld. Dit gebeurt in het MER. Gelet op de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden hoort daar ook een passende beoordeling bij. De opzet van het MER is opgenomen in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het MER wordt na afronding samen met het ontwerptracébesluit (OTB) ter inzage gelegd. De verwachting is dat dit medio 2015 gebeurt.

Inzien
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau met daarin het voornemen is vanaf 14 januari 2014 hier of op de website van het Centrum Publieksparticipatie te bekijken. Bovendien ligt het document gedurende vier weken ter inzage bij:

  • Provincie Zeeland, Abdij 6 in Middelburg;
  • Gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1 in Terneuzen;
  • Stad Gent, Milieudienst, Braemkasteel 41 in Gent-Gentbrugge;
  • Gemeentehuis Zelzate, Grote Markt 1 in Zelzate;
  • Administratief Centrum Gemeentehuis Fortune De Kokerlaan 11 in Evergem;
  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18 in Middelburg.

Reageren
Iedereen kan van 14 januari tot en met 10 februari 2014 (vier weken) reageren. Bij het indienen van een zienswijze kunt u ingaan op de volgende vragen:

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het verdere proces?
  • Hoe wilt u betrokken worden bij de verdere uitwerking van MER en ontwerptracébesluit (OTB)?
  • Wordt u geraakt in uw belang en zo ja, hoe dan?
  • Zijn er naar uw mening zaken of belangen over het hoofd gezien?
  • Wat mag volgens u niet ontbreken in het milieuonderzoek?

Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal. Dat kan via het zienswijzeformulier op de website van het Centrum voor Publieksparticipatie. U kunt ook per post reageren: Centrum Publieksparticipatie, Sluis Terneuzen, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Inloopbijeenkomsten
Op maandag 20 januari 2014 heeft u tijdens een inloopbijeenkomst in Gent de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze bijeenkomst vindt plaats in het bezoekerscentrum van het Havenbedrijf Gent, Rigakaai, 9000 Gent, van 18.00 uur tot 20.30 uur. Op dinsdag 21 januari 2014 heeft u tijdens een inloopbijeenkomst in Terneuzen de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze bijeenkomst vindt plaats in Gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen, van 18.00 uur tot 20.30 uur.

Publieksparticipatie
Zowel in de verkennings- als in de planuitwerkingsfase zijn verschillende belangenorganisaties betrokken. Ook zijn gesprekken gevoerd met individuele belanghebbenden. Deze informatie wordt meegenomen bij het opstellen van het MER. Daarnaast zullen de Commissie voor de milieueffectrapportage, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van Economische Zaken om advies worden gevraagd over het op te stellen MER. Ook de betrokken
bestuursorganen (provincie Zeeland, provincie Oost-Vlaanderen, gemeente Terneuzen, gemeente Gent, gemeente Zelzate, gemeente Evergem en waterschap Scheldestromen) worden geraadpleegd. De zienswijzen op het voornemen worden betrokken bij het opstellen van het MER en het OTB.