Afgraven Kapitein Rooiboskanaal

22 oktober 2018

Aannemerscombinatie Sassevaart start maandag 22 oktober met het afgraven van het tijdelijk doorvaartkanaal; Kapitein Rooiboskanaal. De eerste week voeren we circa 10.000 m3 droge grond af via de weg met dumpers naar het depot oostelijk van de Middensluis. Later voeren we ongeveer 40.000 m3 natte grond via het water af met duwbakken.
Tijdelijk doorvaartkanaal

Het Kapitein Rooiboskanaal wordt in gebruik genomen als de geleidewerken van de Middensluis zijn aangepast. Het geleidewerk, ook wel fuik genoemd, helpt schepen om de sluis in te varen. Naar verwachting is de ingebruikname van het kanaal in het voorjaar van 2019.

Omleiding wegverkeer
Dumpers met droge grond kruisen de openbare weg om vanaf de bouwlocatie van het Kapitein Rooiboskanaal bij de opslaglocatie ten oosten van de Middensluis (waar eerst het oorlogsmonument stond) te komen. Om het doorgaande verkeer niet te hinderen, maken we gebruik van het feit dat Middensluis bij laagwater niet in gebruik is. Het wegverkeer wordt dan met de bestaande dynamische routering over de noordelijke brug van de Middensluis geleid. De tijdelijke omleiding is deze week en volgende week actief en veroorzaakt geen hinder voor het wegverkeer.

Afvoer natte grond
In 2019 graven we de natte grond af. Afvoeren doen we met duwbakken via het kanaal. Er is geen hinder voor de scheepvaart. We blijven tijdens de werkzaamheden in contact met de verkeerscentrale, zodat we tijdig ruimte kunnen maken voor passerende scheepvaart. Wanneer duwcombinaties via het sluizencomplex moeten passeren, doen ze dit op rustige momenten.

Unieke omleiding voor de scheepvaart
Het Kapitein Rooiboskanaal is een unieke omleiding voor de scheepvaart. De Nieuwe Sluis komt midden in de aanvaarroute naar de huidige Middensluis. Door een tijdelijk kanaal aan te leggen dwars door de zuidelijke landtong, waar het voormalige Rijkswaterstaatgebouw stond, kunnen schepen tot medio 2021 gebruik blijven maken van de Middensluis. Schepen varen als het ware om de bouwkuip heen. Uiteindelijk verdwijnt de Middensluis om ruimte te maken voor de voorhaven van de Nieuwe Sluis. Doordat er tijdens de bouw zo lang mogelijk met drie sluizen wordt geschut in plaats van twee, is er minder hinder voor de scheepvaart. Het tijdelijke kanaal is geschikt voor schepen van maximaal 105 meter lang, 9,5 meter breed en een diepgang van drie meter.