Terugblik op de fietsverkeersveiligheidsactie

11 november 2022

Op donderdagmorgen 10 november heeft de bewustwordingsactie voor fietsverkeer plaatsgevonden op het sluizencomplex van Terneuzen. Samen met wethouder Jeroen de Buck en omgevingsmanager Harm Verbeek hebben projectmedewerkers van de Nieuwe Sluis Terneuzen fietsers staande gehouden om ze bewust te laten worden van goede verlichting en het bouwverkeer op het sluizencomplex. Én om ze te attenderen op de veranderende wegsituatie. Ook Rijkswaterstaat was daarbij betrokken als beheerder van het sluizencomplex.
Wehouder de Buck en omgevevingsmanager Verbeek spreken mensen aan

Fietsers die de moeite namen om te stoppen kregen een fietslampje mee. Want zichtbaarheid is belangrijk in donkere tijden. En gelukkig waren er genoeg fietsers die even afstapten om in gesprek te gaan. Dat is ook gelijk het moment om tips van de ‘ervaringsdeskundigen’ op te halen. ‘Wat ervaart u als fietser?’ en ‘welke wegsituatie vraagt om verbetering?’  Reacties in de verbetersfeer liepen uiteen van ‘water op de weg bij hevige regenval’, tot ‘de onoverzichtelijke oversteek op sommige punten met kruisend wegverkeer’. Maar er waren ook best wat complimenten ontvangen over de snelheid van herstelwerkzaamheden als er eens iets aan de hand was. Een dame meldde: ‘De weg was compleet verregend en de plassen bleven op het fietspad staan. De volgende dag was het opgelost door kordaat optreden van de werkmannen’.

 Elke stoppende fietser boden we een folder aan met de wegsituatie in de toekomst, waarbij ook fietsers straks een andere route moeten gaan rijden. Al met al was het een vruchtbare ochtend, waarbij we met de verbeterpunten en tips aan de slag gaan. Ook wethouder Jeroen de Buck kijkt tevreden terug. "Niet alleen kreeg ik tips voor het sluizencomplex, maar ook van daarbuiten.

Wethouder Jeroen de Buck:
‘Niet alleen kreeg ik tips voor het sluizencomplex, maar ook van daarbuiten’.

Iedereen veilig op weg

De doorgaande weg op het sluizencomplex is onderdeel van het bouwterrein van de Nieuwe Sluis. Daarom is er ook geregeld bouwverkeer op de weg, zoals bijvoorbeeld dumpers met grond. Vrijwel iedereen is verkeersdeelnemer. Dat betekent ook dat iedereen iets kan doen om het verkeer veiliger te maken. Iedere dag opnieuw, zodra je de deur uit stapt. Ga veilig op pad! Let op je snelheid en benader kruispunten rustig. Kijk goed naar de borden en pas je snelheid aan. Let op de dode hoek van bouwverkeer, zorg dat de chauffeur je ziet. Tot slot rijd mono, laat je onderweg niet afleiden door je mobiele telefoon, radio of navigatie. Zo komt iedereen weer veilig thuis!