Primaire waterkering via buitenhoofd Nieuwe Sluis Terneuzen

22 maart 2023

Om Zeeuws-Vlaanderen en het achterland te beschermen tegen hoogwater liep de primaire waterkering over de buitenhoofden van de drie sluizen van het sluizencomplex Terneuzen: de Oostsluis, Westsluis en Middensluis. De Nieuwe Sluis heeft nu door het sluiten van de buitenste deur én het plaatsen van de inlaatschuiven van het nivelleerkanaal, de waterkerende functie van de Middensluis overgenomen.
De deur in het buitenhoofd in gesloten stand
De deur in het buitenhoofd in gesloten stand

Het sluizencomplex van Terneuzen is onderdeel van de primaire waterkering. De primaire waterkering biedt bescherming tegen overstromingen bij hoogwater vanuit de Westerschelde. Ze keert het hoogwater en zorgt daarmee voor droge voeten voor ons achterland. De buitenste deur van het buitenhoofd van de Nieuwe Sluis is vorige week in gesloten stand gezet. Daarmee is de primaire waterkering nu hiernaartoe verlegd. De waterkerende functie van de Middensluis vervalt hiermee.  

Het testen van de buitenste deur en de inlaatschuiven van het buitenhoofd is de laatste weken goed verlopen. Als beide in gesloten stand staan, heeft de sluis een waterkerende functie. Op het moment dat de sluisdeur aan de kanaalzijde ook in gesloten stand staat, neemt het binnenhoofd de functie van het buitenhoofd over als een schip invaart vanaf de Westerschelde. En vice versa.  

Omdat de Middensluis geen rol meer speelt in de waterkering, kunnen we verder met de sloop van het buitenhoofd van de Middensluis.   

De Frontmuur in geel aangegeven.
De primaire waterkering volgt de gele lijn