Aanbrengen geleidewerken binnenhoofd

6 mei 2024

De fundatiepalen voor de geleidewerken aan de kant van het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis zijn geplaatst en voorzien van kathodische bescherming tegen roestvorming. Nu gaan we aan de slag met de bovenbouw van de geleidewerken.
Fundatiepalen voor een geleidewerk bij het binnenhoofd
Fundatiepalen voor een geleidewerk bij het binnenhoofd

Een geleidewerk, of remmingwerk, is een constructie in het water waarmee schepen worden afgeremd als ze de sluis naderen. De oost- en westkant van de geleidewerken zijn hetzelfde, maar gespiegeld ten opzichte van elkaar. Beide zijden van de geleidewerken worden 43 meter lang. Elke zijde wordt in drie delen geplaatst. 

Hijsoperatie

We beginnen aan de noordkant, het dichtst bij de Nieuwe Sluis. De delen van de bovenbouw wegen ongeveer 70 ton per stuk en worden één voor één liggend op een vrachtwagen over de weg aangevoerd naar de Goessekade. Daar hijsen we vanaf een ponton met een zware hijskraan steeds een element van de kade naar het ponton. De kraan kantelt het element naar de uiteindelijke verticale positie. Zo wordt het element in de hijskraan op het ponton geplaatst.  

Installeren 

Vervolgens verplaatsen we het ponton met een duwboot naar de geleidewerken. Daar installeren we het eerste deel van het geleidewerk aan de noordkant van de geleidewerken op de fundatiepalen. Na het installeren van het eerste deel volgt het gespiegelde deel. Zo werken we verder van noord naar zuid.  

Van fenderpanelen tot verlichting 

Nadat het eerste deel van de geleidewerken geïnstalleerd is, starten we met het aanbrengen van fenderpanelen (ter bescherming van het geleidewerk), bordessen, leuningen en drenkelingenladders. We voorzien de geleidewerken ook van verlichting, zodat de invaart van de sluis in het donker goed zichtbaar is. We verwachten de geleidewerken in de binnenhaven in de zomer gereed te hebben. 

Aanzicht van de geleidewerken, met in het paars, geel en blauw de te installeren delen. In het bruin de reeds aangebrachte fundatiepalen
Aanzicht van de geleidewerken, met in het paars, geel en blauw de te installeren delen. In het bruin de reeds aangebrachte fundatiepalen