Tweede deel onderwaterbeton vloer sluiskolk

9 december 2021

Vanaf vanavond gaan we verder met het storten van de onderwaterbetonvloer van de sluiskolk. Deze keer is het middelste gedeelte van de betonvloer, tussen de twee bodemroosters in, aan de beurt. Daarvoor gebruiken we meer dan 12.000 kuub beton. De andere twee delen zijn eind november gestort. Na dit weekend is de vloer van de sluiskolk dus klaar.
Onderwaterbeton storten

De sluiskolk staat vol met water. Daarom gebruiken we onderwaterbeton voor de vloer. Dat is speciaal beton dat geschikt is om onder water uit te harden. Het beton komt uit onze eigen betoncentrale. De bodemroosters, die eerder zijn afgezonken naar de bodem worden onderdeel van de betonvloer.

Duiker in actie

Duikers

Het beton verdelen we via drijvende leidingen vanaf een ponton over de vloer van de kolk. Het ponton is met lieren bevestigd aan de kade. Om ervoor te zorgen dat we het beton gelijkmatig over de bodem van de sluiskolk verdelen, maken we gebruik van duikers. Zij houden de betonaanvoer onder water in de gaten en voeren metingen uit.

 

 

Betoncentrale en betonwagen

24/7

De betonstorts gaan 24 uur per dag door. We voeren het beton vanaf onze eigen betoncentrale op het bouwterrein aan naar de sluiskolk. De betonwagens rijden daarbij af en aan. Mogelijk is in de stilte van de nacht het geluid van de achteruitrijalarmen te horen. Dat is noodzakelijk voor de veiligheid van de medewerkers op het bouwterrein.