Afbreken eerste torenkraan

22 maart 2022

We werken alweer zo’n anderhalf jaar aan de betonwerken in de sluishoofden. De bouwwerken steken inmiddels al boven de bouwkuip uit. We zijn op het punt gekomen dat de aanvoer van materieel voor de bouwkuipen afneemt. Daarom starten we deze week met het demonteren van de eerste torenkraan.
Torenkranen binnenhoofd
Binnenhoofd

Torenkraan binnenhoofd

De komende maanden verdwijnen de torenkranen op het sluizencomplex één voor één en verandert de skyline van het bouwterrein. Deze week demonteren we de eerste torenkraan bij het binnenhoofd. De grond aan de westzijde van de sluiskolk hogen we op naar het nieuwe definitieve niveau. De te verwijderen torenkraan aan het binnenhoofd van 40 meter hoog (haakhoogte) staat in een vaste fundering van beton en moet plaatsmaken voor de ophoging.

 

Afbreken

Eerst verwijderen we de giek van de torenkraan, gevolgd door de cabine. Dat doen we met een mobiele telekraan. Vervolgens breken we de torenkraan deel voor deel af. De onderdelen voeren we af met vrachtwagens met oplegger. Er zijn ongeveer tien vrachtwagens voor nodig. De betonnen fundering breken we af met een hydraulische hakhamer en een crusher. De overblijfselen worden vermalen om te kunnen hergebruiken.

 

Buitenhoofd

In april 2022 gaan we verder met de demontage van de torenkranen in het buitenhoofd. Daar zijn de betonwerken het verste gevorderd en maken we plaats voor andere werkzaamheden, zoals de start aan Frontmuur Noordoost. In de loop van de zomer zijn alle vaste torenkranen bij het binnenhoofd en het buitenhoofd verdwenen.