Heiwerken tijdelijke meerpalen

19 januari 2023

Voor de kop van landtong zuid heien we twee meerpalen in de kanaalbodem. Deze palen worden gebruikt bij het kantelen van de sluisdeuren, voordat de deuren de sluiskolk invaren en hun definitieve plaats in de deurkassen krijgen.
Onderaan de landtong zuid worden de meerpalen geplaatst
Links onderaan worden de meerpalen in het water geplaatst

De deuren en bruggen worden een voor een liggend op een ponton van de opslagplaats in Westdorpe naar de sluis vervoerd. Voordat een deur de sluis ingevaren kan worden, moet deze rechtop gezet worden. Dat doen we in het water voor de kop van de landtong zuid. Het materieel dat het kantelen van de deur uitvoert moet tijdens de kanteloperatie op een vaste positie liggen. Daarom plaatsen we twee meerpalen.
 

Geluid en trillingen

De palen van ongeveer 35 meter lang worden zeker 10 meter de Boomse Klei in geheid. Daar is zwaar materieel voor nodig. Het is dan ook goed mogelijk dat de heiwerken in de omgeving te horen zijn. We trillen de buispalen de bodem in en daarna heien we de palen na. We verwachten de meerpalen binnen een dag geplaatst te hebben. Na de invaaroperatie van alle deuren en bruggen worden de meerpalen weer verwijderd. Ook deze werkzaamheden veroorzaken geluid dat in de omgeving te horen kan zijn.