Verwijderen combiwand binnenhoofd -Frontmuur Zuidoost

22 november 2023

Volgende week verwijderen we de laatste buispalen en damwandplanken van het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis. De combiwand was onderdeel van de voormalige bouwkuip, waar het betonwerk van het sluishoofd van het binnenhoofd is gerealiseerd. Omdat deze betonconstructie voltooid is kan de combiwand weg.
De combiwand bij de zuidbrug
De combiwand bij de zuidbrug

Om dat te kunnen doen moest eerst de grond van landtong zuid afgegraven worden. We verwijderen de combiwand vanaf het water. Met een kraanponton voorzien van een heistelling met trilblok trekken we de onderdelen van de wand er stuk voor stuk uit. Een multicat assisteert bij de werkzaamheden.

20 buispalen en 19 damwandplanken

De combiwand bestaat uit 20 buispalen en 19 damwandplanken. De onderdelen hebben een totale lengte van tussen de 30 en 42 meter. Een deel daarvan blijft achter in de grond als bescherming van de constructie. Met behulp van duikers branden we de damwandplanken en buispalen op de bodem af. De damwandplanken hijsen we in de volle lengte verticaal tussen de buispalen uit. Als alle damwandplanken verwijderd zijn komen de buispalen vrij te staan. Nadat deze volledig zijn doorgebrand, trekken we de buispalen zijwaarts richting het ponton. Vervolgens leggen we de palen, net als de damwandplanken, op het opslagponton. De buispalen en damwandplanken gaan terug naar de leverancier, om te kunnen worden hergebruikt. We verwachten deze werkzaamheden in ongeveer 2 weken te kunnen afronden.

Wegverkeer over de noordbrug

De hijswerkzaamheden gebeuren dicht bij het fietspad. In dezelfde periode worden de testwerkzaamheden van de noordbrug naar de zuidbrug verplaatst. Het verkeer wordt dan via de noordbrug geleid en heeft dan ook geen last van de hijswerken.