Betonnen bodemroosters in de maak

13 februari 2020

In de tijdelijke bouwkuip in de kolk van de Nieuwe Sluis maken we twee bodemroosters voor de Nieuwe Sluis. De sluiskolk is het middendeel van de Nieuwe Sluis en deze bouwen we nat. Met onderwaterbeton realiseren we de bodem. De bodemroosters die nodig zijn voor het schutten (nivelleren, dus omhoog of omlaag brengen van het water in de sluis, afhankelijk van de waterstand aan de andere kant van de sluis) komen in de bodem en worden gemaakt met beton uit onze eigen centrales. Naar verwachting zinken we de bodemroosters medio 2021 af in de sluiskolk.
Betonnen bodemroosters

Vanaf het water gezien is de tijdelijke bouwkuip ongeveer 7 meter diep. Om vanaf het bouwterrein bij de bouwkuip te komen, moet eerst de diepwand van de sluiskolk gepasseerd worden. Vanaf hier is de bouwkuip ongeveer 10 meter diep. De afgelopen tijd hebben we een grindbed aangebracht . Dit grindbed vervult de rol van werkvloer waarop we de betonconstructie van de bodemroosters hebben gemaakt. Het grind zorgt later bij het onder water zetten van de bouwkuip voor een opwaartse kracht onder de bodemroosters waardoor de bodemroosters gaan drijven. Op dit moment storten we beton op de gemaakte staalconstructies om de bodemroosters te maken.

Medio 2021 verwijderen we de bouwkuip voor de bodemroosters weer, tijdens het nat ontgraven van de sluiskolk. We werken dan vanaf het water, een kraan op een ponton trekt de damplanken en zet daarmee de bouwkuip onder water.  Op dat moment liggen de bodemroosters drijvend tegen de kant.