Succesvolle veiligheidsoefening in bouwkuip

23 augustus 2021

Veiligheid staat bij de bouw van de Nieuwe Sluis voorop. Daarom is al vanaf de start van het project een goede samenwerking met de brandweer (Veiligheidsregio Zeeland). Behalve informatie over de werkzaamheden en risico’s tijdens de bouw delen, zijn rondleidingen en oefeningen samen met aannemerscombinatie Sassevaart een belangrijk onderdeel. Dinsdag 10 augustus 2021 was het zover: het Rope Rescue Team – het zogenaamde hoogte/diepte reddingsteam – heeft succesvol een reddingsoperatie geoefend in de diepe bouwkuip. In de toekomst volgen meer oefeningen.
Pop wordt omhoog gehaald
Een pop wordt omhoog gehesen via het trappenhuis

Scenario oefening

Bij veiligheidsoefeningen wordt een scenario gespeeld. Bij deze eerste oefening op het bouwterrein ging het om een medewerker van Sassevaart die onwel geworden is tussen het vlechtijzer van een op te bouwen hoge wand. De medewerker ligt op 15 meter diepte en kan geen kant op. De leden van het Rope Rescue Team (RRT) hebben geoefend om het slachtoffer (een pop) met behulp van touwen weer boven te krijgen. Dit is gelukt door met vier lijnen het slachtoffer gecontroleerd omhoog te hijsen. Via een steigertoren is de pop vervolgens op een brandcard op het maaiveld gelegd.

Voorafgaand aan de oefening hebben twee BHV’ers van Sassevaart een rondleiding verzorgd. Zo heeft het RRT een goed beeld kunnen krijgen van de bouwplaats en de verschillende werksituaties. Het team van de brandweer heeft ook in een torenkraan gekeken. Een kraancoördinator en een rigger van Sassevaart hebben uitgebreid uitleg gegeven over de werking van torenkranen en de risico’s waar men in de praktijk rekening mee moet houden.

 

Dagelijkse praktijk

In verband met Corona was het lange tijd niet mogelijk om rondleidingen te verzorgen of oefeningen te organiseren. Dit is opgevangen door opnames van de bouwplaats te laten maken in combinatie met een toelichting op de calamiteitenorganisatie door Sassevaart. Nu we eerder het diepste punt van de bouwput bereikt hebben en bijna op het hoogste punt van het beton van de Nieuwe Sluis zitten, is het goed dat we weer in de praktijk veiligheidsoefeningen kunnen houden. Het helpt ons om te weten op welke wijze slachtoffers gered kunnen worden en welke preventieve maatregelen we kunnen treffen om incidenten te voorkomen. De brandweer is door het oefenen nog beter voorbereid op de omstandigheden van onze specifieke bouwplaats. Ons doel is dat we de hulpdiensten uiteindelijk niet nodig hebben. Met z’n allen werken we dagelijks keihard om incidenten te voorkomen!