Trilwerkzaamheden damwanden dienstenhaven

31 maart 2023

De landtongen maken plaats voor de invaart van de Nieuwe Sluis. En de nieuwe dienstenhaven krijgt steeds meer vorm. Om deze nieuwe contouren te kunnen realiseren, trillen we een damwand aan de zuidelijke kant van de dienstenhaven. Dit kan hoorbaar zijn in de omgeving. De werkzaamheden duren een week.
Zicht op de dienstenhaven vanaf de landtong Noord
Zicht op de dienstenhaven vanaf de landtong Noord

De contouren van de Nieuwe Sluis zijn inmiddels goed zichtbaar. Ook het havengebied er omheen gaat er anders uitzien. Om deze nieuwe contouren te kunnen realiseren gaan we stapsgewijs te werk. Om land te kunnen verwijderen halen we damwanden weg. Soms is het ook nodig om een tijdelijke damwand te plaatsen, ter ondersteuning van de tijdelijke constructie.

 

Heien en trillen

Dat doen we nu bijvoorbeeld aan de zuidkant van de dienstenhaven. Dit gedeelte is onderdeel van de hoogwaterveiligheidsfunctie en biedt bescherming tegen overstromingen bij hoogwater vanuit de Westerschelde. We trillen daar een tijdelijke damwand over een lengte van 50 meter de grond in. Dat kan in de nabije omgeving te horen zijn. Later realiseren we hier een aflopend talud met taludbescherming. De damwand kan dan weer worden verwijderd.

 

Ook op andere locaties rondom de Nieuwe Sluis werken we aan de kades. Waarbij we damwanden verwijderen en soms ook tijdelijke damwanden plaatsen.